Eindhovense Klusbus een van de meest impactvolle duurzame projecten in het publieke domein

15-11-2023
343 keer bekeken

De Eindhovens Klusbus stond begin november in de finale van de Galjaardprijs. Klussers rijden met de Klusbus door de stad om woningen gratis met kleine aanpassingen energiezuiniger te maken.

De prijs voor het meest inspirerende, innovatieve en impactvolle project in het publieke domein ging naar de politie in Rotterdam, maar diverse gemeenten hebben al belangstelling getoond voor de Klusbus. Binnenkort start de Klusbus ook in Veldhoven!

Om energiearmoede te bestrijden, ontvingen alle gemeenten een subsidie van het Rijk. In Eindhoven sloeg de gemeente de handen ineen met vier woningcorporaties om dit geld goed te benutten. Zo ontstond de Klusbus die gratis kleine energiebesparende maatregelen rond- en aanbrengt bij bewoners van geselecteerde buurten. Gekozen is voor de 20 buurten met de hoogste energiearmoede. Iedereen met zelfstandige woonruimte -huur én koop- en een eigen postcode mag meedoen. Het doel is om van december 2022 tot april 2024 bij 14.000 adressen naad- en kierdichting, tochtwering, radiatorfolie, een  waterbesparende douchekop of ledlampen aan te brengen.

Klusbushalte voor laagdrempelig spreekuur

Achter energiearmoede gaat een hele wereld schuil. Bijvoorbeeld: de weg naar informatie niet kennen, geen tijd of (mentale) ruimte hebben om zelf duurzame maatregelen te nemen, te weinig financiële middelen, gebrek aan taal-, klus- en digivaardigheden of wantrouwen in de overheid. Daarom wordt er in elke wijk een Klusbushalte geplaatst. De komst van de Klusbus en de halte wordt aangekondigd via flyers in vijf talen. Een meertalig energieteam gaat van deur tot deur en er worden wegwijzers naar de klusbushalte opgehangen. De bushalte is hét centrale punt van de campagne. Bij de halte worden ook regelmatig spreekuren georganiseerd. Bewoners kunnen terecht met vragen, krijgen hulp met het maken van een afspraak of bij vragen over verduurzaming- en inkomensondersteuning.

Bewoners bereiken via flyers en mond-tot-mond reclame

Iedere actie heeft een rimpeleffect. Zo zijn er inwoners die meteen contact opnemen naar aanleiding van de flyer. Een tweede golf aanmeldingen komt wanneer het energieteam van deur tot deur is geweest en de eerste spreekuren zijn gehouden. Het meertalige team bereikt met name bewoners van wie Nederlands niet de eerste taal is. De spreekuren worden bezocht door mensen die graag eerst even de kat uit de boom kijken. Mond-tot-mond van bewoners doet vervolgens de rest. De klussers, die zichtbaar aan het werk zijn in de buurt, vormen een belangrijke schakel. Ze worden aangesproken, maken praatjes, bellen aan en zorgen op een informele manier voor veel afspraken.

Klusbus op koers

In de gemeente Eindhoven ligt de Klusbus goed op schema: halverwege de geplande periode is de helft van het beoogde aantal verduurzaamde woningen al gerealiseerd. En hebben we veel bewoners blij gemaakt. De Galjaardprijs mag dan naar een ander initiatief gegaan zijn, we hopen dat de Klusbus ook veel andere regio’s gaat bereiken! Wil je meer weten over de Klusbus? Kijk dan op: https://klusbusindebuurt.com/.

Kennisdeling regio

Verschillende gemeenten in de regio zijn bezig met klusdiensten zoals deze Klusbus. Vanuit de regionale RES-werkgroep Besparing wordt kennis gedeeld over de verschillende initiatieven, zodat alle regiogemeenten hiermee aan de slag kunnen gaan.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen