Roots in de regio en een rugzak vol ervaring. Dit neemt Marjorie van Dooren mee naar de werkgroep

Ingrid Verhagen 27-09-2022
1200 keer bekeken

Als geboren en getogen Helmondse liggen de roots van Marjorie van Dooren in onze regio. Ze voelt zich als een vis in het water wanneer ze mag nadenken over het energiesysteem. En helemaal nu ze dat mag doen voor de regio waar haar hart nog altijd ligt. Marjorie stelt zich voor.

‘Oorspronkelijk kom ik dus uit Helmond. Ik heb een technische achtergrond en heb HTS Milieutechnologie gestudeerd.  Na mijn opleiding ging ik aan de slag in de regio Eindhoven. Ik werkte onder andere als milieuambtenaar bij de gemeente Asten, als vergunningverlener in Helmond en als beleidsadviseur bij de Milieudienst Regio Eindhoven. Ik ken de regio hierdoor goed en heb ook de nodige ervaring met regionale samenwerking. Van die ervaring pluk ik nog steeds de vruchten.

Van overheid naar adviesbureau

In 2007 richtte drie van mijn oud-collega’s HetEnergieBureau op. Al na een maand belde Jan Bekkering me op: ‘Wil je bij ons komen werken?’. Daar moest ik even over nadenken. Van de overheid naar een, toen nog, klein adviesbureau was een flinke stap. Maar uiteindelijk heb ik hem toch gezet en sindsdien help ik organisaties bij het ontwikkelen en uitvoeren van duurzaamheidsbeleid. Mijn specialiteit is het schrijven van heldere visies en beleidsplannen. Mijn laatste klus, voordat ik overstapte naar de MRE, was het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering  van de RES Zuid-Limburg. Al deze ervaring neem ik nu mee naar de werkgroep Energiesysteem.


Nieuwe uitdaging met nieuwe vraagstukken

Waarom ik deze nieuwe uitdaging aanga? Ik vind het energiesysteem een interessant thema. In theorie kunnen we genoeg duurzame energie opwekken om onze samenleving te laten draaien. Maar in de praktijk zijn er de nodige hobbels. Voorheen richtten we ons in de RES vooral op vragen als: Waar moet de duurzame opwek komen? En hoe past dit in ons landschap? We komen er nu achter dat ons huidige energiesysteem echt op de schop moet om het in de toekomst draaiende te houden. Dat vraagt om een andere, meer integrale kijk op energie en de infrastructuur die daarbij hoort.  

Laatste ontwikkelingen meenemen

Mijn eerste taak is het maken van een goed plan van aanpak voor het onderdeel ‘Energiesysteem van de toekomst’. Voorheen heette de werkgroep Grootschalige Opwek. Sinds het S&UP is dat Energiesysteem geworden. We buigen ons nu over de vraag: Wat is onze scope en wat is onze missie? Er ligt al een uitstekend concept-pva, gemaakt door mijn voorganger. Dit gaan we verder uitwerken, waarbij de focus ligt op elektriciteit en grootschalige opwek, maar ook de relaties worden gelegd met andere onderdelen van het energiesysteem. Daarnaast gaan we natuurlijk aan de slag met de andere afspraken die in het S&UP zijn gemaakt.

Goed werk uit de regio wordt gezien

Wat ook belangrijk is, is dat we de verbinding gaan leggen met alle andere betrokken partijen uit de regio. Er wordt op veel plekken nagedacht over hoe we in de toekomst zo efficiënt mogelijk met het netwerk en de ruimte in de regio kunnen omgaan. Met onze werkgroep willen daar zo goed mogelijk op aanhaken, zonder werk dubbel te doen. Allemaal uitdagingen waar ik heel veel zin in heb!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen