Stap voor stap richting wijkuitvoeringsplan in Gerwen

27-09-2022
1245 keer bekeken

Op 15 september kwamen zo'n dertig inwoners uit Gerwen bij elkaar om verder te praten over het maken van verduurzamingsplannen voor de woning. Op de vraag hoeveel mensen er een variabel energiecontract hebben, stak de helft van de aanwezigen zijn vinger op. Reden te meer om nu aan de slag te gaan

Inzicht! Dat was het thema op de tweede avond van Gerwen in Stroomversnelling. Inzicht in je woning, inzicht in je energieverbruik. Maar ook inzicht in de mogelijkheden die er zijn om een plan te maken voor je woning. Als je wilt besparen op energie, hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen? Wanneer kun je over op een hybride warmtepomp? Welke stappen kun je zelf zetten en hoe kan de gemeente ondersteunen? De bijeenkomst stond onder begeleiding van de energiecoaches van Energiehuis Slim Wonen en medewerkers van gemeente Nuenen.

De temperatuur 80˚ via 60˚ naar 40˚

Op de avond stond de aanpak centraal die ervan uitgaat dat huizen uiteindelijk verwarmd kunnen worden met een temperatuur van 40˚C. Zonder gas. Het ‘hoe’ is van later zorg. Het is zaak, om op eigen tempo, in een aantal stappen toe te werken naar die temperatuur van 40˚C. Daarbij wordt rekening gehouden met een gezond en fijn leefklimaat (dus ook ventileren) in de woning. En het moet betaalbaar zijn.

Besparen, besparen, besparen

Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken. Wat kun je besparen aan energie? Dat is de eerste stap. 1 graad lager, van 20 naar 19, levert bijvoorbeeld al een besparing van 7% gas op. En waar lekt er energie weg in je huis? Hoe zit het met de ventilatie? Inwoners met vergelijkbare woningen gingen in gesprek over wat je kunt doen. De bijeenkomst met inwoners van Gerwen maakte de tongen goed los. Wat kun je leren van elkaar? Heb je goede ideeën? Deel ze met elkaar. Met een lijst vol concrete tips voor besparen ging iedereen naar huis. En met echt ‘huiswerk’.

Volgende bijeenkomst:  8 december!

Meer weten over dit intiatief? Bezoek dan de website Gerwen in stroomversnelling of mail vragen naar: stroomversnelling@nuenen.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen