Netbeheerder TenneT investeert 13 miljard euro in capaciteitsvergroting van netwerk

19-07-2022
509 keer bekeken

De vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet groeit. Dit komt door de elektrificering van de industrie, meer laadpalen, batterijen en warmtepompen. De capaciteit van het elektriciteitsnet moet de komende tien jaar worden verdubbeld om aan de klimaatambities en de toenemende vraag te voldoen.

In Noord-Brabant en Limburg zit het hoogspanningsnet nagenoeg vol. Hierdoor kunnen startende bedrijven in deze provincies momenteel geen nieuwe aansluiting krijgen voor afname en/of teruglevering. Ook voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden of een zwaardere aansluiting nodig hebben, is geen ruimte meer. Voor huishoudens (met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère) en woningbouwverenigingen heeft deze voorlopige stop geen gevolgen.

Investering van 13 miljard

Netbeheerder TenneT gaat de komende tien jaar circa 13 miljard euro investeren in het landelijke hoogspanningsnet op land. In iedere provincie gaat de schop de grond in, waarbij er wordt gewerkt aan ruim 400 projecten en de realisatie van meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations. Ongeveer 2 miljard zal besteed worden aan Noord-Brabant en Limburg waar 30 van de 400 projecten zullen plaatsvinden. Er zijn er momenteel 10 in uitvoering.

Verdrievoudiging van de capaciteit

De landelijke netbeheerder gaat hierbij het hoogspanningsnet in beide provincies opknippen in 8 deelgebieden, zodat de elektriciteit beter kan worden af- en aangevoerd naar het landelijke hoofdnet. Op veel plekken ontstaat hierdoor een verdrievoudiging van de capaciteit. Hiervoor wordt onder meer een aantal nieuwe hoogspanningsstations gerealiseerd. 

Coördinator Ben Voorhorst

Daarnaast wordt onderzocht hoe we zo snel mogelijk meer ruimte op het elektriciteitsnet kunnen creëren. Onder meer door slimmer gebruik te maken van het elektriciteitsnet en het aanpassen van regelgeving. Ben Voorhorst is als speciaal coördinator voor de aanpak van de problemen met het volle elektriciteitsnet aangesteld door de minister voor Klimaat en Energie en de beide provincies.

Webinar Transportschaarste

Veel informatie hierover is terug te zien in het webinar Transportschaarste dat Enexis en TenneT op 8 juli hebben georganiseerd. Via deze link kun je het webinar terugkijken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen