Studenten presenteren bevindingen energieproblematiek van bedrijventerrein Waterlaat

14-07-2022
321 keer bekeken

Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) organiseerde op 28 juni een werksessie over de energietransitie voor ondernemers op Bedrijventerrein de Waterlaat in Gemeente Bergeijk. Het doel? Samen tot slimme technische oplossingen komen voor de energieproblematiek op het bedrijventerrein.

De afgelopen periode haalden Bram van de Pas en Maarten Bogers van Fontys Hogescholen informatie op over het energieverbruik bij de verschillende bedrijven die gevestigd zijn op Waterlaat. Vandaag presenteerden zij hun bevindingen over de energieproblematiek op het bedrijventerrein in Bergeijk. Centraal stond de verbruiksdata die de studenten inzichtelijk maakten.

Samenwerken is essentieel

Hierna nam Sander Drissen, innovatiemanager bij Scholt Energy, het woord en presenteerde een aantal oplossingen. Oplossingen waar samenwerking essentieel is om de uitdagingen omtrent de energietransitie het hoofd te bieden. Een goede discussie met – eveneens aanwezig – netbeheerder Enexis volgde over de belemmeringen en de richting die we samen op zouden kunnen gaan.

Zorgen delen

Voor zowel ondernemers als de Gemeente Bergeijk is de beperking van meer terug-levering van zonne-energie een grote zorg. Zo groot zelfs dat als er niets veranderd het een blokkade vormt voor groei van bedrijven in Bergeijk. Ook Wethouder Stef Luijten van de Gemeente Bergeijk onderschrijft dit en geeft aan dat het uitblijven van ruimte op het elektriciteitsnet directe gevolgen kan hebben voor de verdere ontwikkeling van bedrijven op Waterlaat. Wat uiteindelijk ook effect kan hebben op de hele Brainportregio gezien de essentiële toelevering die plaatsvindt vanuit dit bedrijventerrein.

Werkgroep

Er is afgesproken een werkgroep te vormen met ondernemers, Scholt Energy en het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) om de mogelijkheden en randvoorwaarden uit te werken van het gezamenlijk benutten van ruimte tussen elkaars verbruikspieken in een virtueel energynet, eventueel uitgebreid met een grote accu.

Ondernemers die deel willen nemen aan het project kunnen contact opnemen met het Jan Rietdijk van het KOP via jan@hetkop.nl.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen