Waar staan we nu? Afspraken en uitvoering van RES MRE

25-05-2022
1268 keer bekeken

De eerste Regionale Energiestrategie, de RES 1.0, is vastgesteld. Tijd om snelheid te maken. De afspraken en ambities uit de RES worden uitgevoerd. De 21 gemeenten, de 2 waterschappen en de provincie steken de handen uit de mouwen. Hoe? Dat lichten wij toe tijdens digitale vragenuurtjes.

In de Metropoolregio Eindhoven willen we meer energie besparen, meer duurzame energie opwekken en gebruikmaken van de beschikbare duurzame warmtebronnen. Om dit mogelijk te maken, starten er diverse projecten. In elk project werken verschillende gemeenten samen. Soms zijn dit buurgemeenten, zoals Gemert Bakel en Deurne die de mogelijkheden van groen gas uit mestvergisting onderzoeken. Of het zijn gemeenten met dezelfde ambities. Onder meer Eindhoven, Veldhoven, Best, Geldrop-Mierlo en Son en Breugel werken samen in een project om met Enexis tot de juiste prioritering te komen voor investeringen in het elektriciteitsnetwerk.

Coalities

Gemeenten kunnen later aansluiten bij een lopend project. Zo ontstaan er verschillende coalities van deelnemende gemeenten. We noemen dit de ‘coalitions of the willing’. De strategische werkgroepen en het Programmateam ondersteunen de coalities en bewaken de voortgang. Afhankelijk van de opgave werken de gemeenten samen met de netbeheerder, het bedrijfsleven, de wetenschap en/of andere maatschappelijke partners. Bij verschillende projecten worden inwoners, ondernemersverenigingen, VVE’s of wijkverenigingen betrokken.

Samen aan de slag

Kortom, samen werken we aan de uitvoering van de RES. De projecten staan in het Samenwerkings- en Uitvoeringsprogramma RES MRE. Dit programma wordt deze zomer gepubliceerd en daarna actueel gehouden.

Vragenuurtjes

Het vragenuurtje voor inwoners vindt plaats op dinsdag 28 juni van 19:30-21:00 uur. Aanmelden kan hier. Voor volksvertegenwoordigers vindt het vragenuurtje plaats op maandag 27 juni van 19:30-21:00 uur. Zij ontvangen de uitnodiging met aanmeldlink via hun griffies.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen