Transportschaarste: Brabant zet extra stappen om elektriciteitsnetwerk uit het rood te halen

16-03-2022
392 keer bekeken

De bouw van een groot datacenter voor Meta (Facebook) in Zeewolde en de landelijke discussie die daarover ontstond, zijn een teken aan de wand: ons elektriciteitsnet zit aan zijn grenzen. Ook steeds meer Brabantse gemeenten kleuren wat dat betreft rood op de kaart.

De vraag naar en het aanbod van elektriciteit wordt groter dan het tempo waarin netbeheerders momenteel hun netwerk kunnen aanpassen. Betrokken partijen zien in dat actie vereist is en ook dat ze dit probleem van ’transportschaarste’ samen moeten aanpakken. De provincie Noord-Brabant wil hierbij de komende jaren extra stappen zetten.

Zijn zonnepanelen zinvol?

Heeft het nog wel zin om zonnepanelen op je dak te leggen? Ja, zegt Eltjo Kugel volmondig. “Van netbeheerder Enexis horen we dat dit soort kleine aansluitingen gewoon kan doorgaan. Het probleem zit met name bij de grote aansluitingen: de zonneparken, windparken en zon op dak-projecten bij bedrijven.”

Zonnepanelen met groot vermogen

Binnen het programma Energie van Provincie Noord-Brabant geeft Kugel sturing aan het team Elektriciteit. In die hoedanigheid wijst hij op de belemmeringen waar Brabant tegenaan loopt bij de plannen voor zonne- en windparken. Veel van deze parken kunnen momenteel geen aansluiting meer krijgen op het elektriciteitsnet.

Ook grote woonwijken en gebouwen die gebouwd moeten worden volgens de nieuwste BENG-normen (bijna energieneutrale gebouwen), leveren op een aantal plekken al problemen op. “Dat kan alleen met zonnepanelen. Die leveren samen echter zo’n groot vermogen aan het elektriciteitsnet dat dit in een aantal gevallen niet kan. Ook is er het voorbeeld van een bedrijf dat zich wilde vestigen op een Brabants bedrijventerrein, maar geen aansluiting kon krijgen voor zijn zonnepanelen. Deze onderneming moest uitwijken naar een locatie buiten Brabant.”

Lees het volledige artikel op Energiewerkplaats Brabant.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen