Het uitvoeren van de energietransitie: werk samen met jongeren!

15-12-2021
384 keer bekeken

Hoe kunnen jongeren vandaag concreet bijdragen aan de energietransitie in hun regio? Dat is de vraag die JongRES MRE al een tijdje bezighoudt.

Het antwoord? Geef jongeren een centrale rol, inzicht en maak ze onderdeel van de energietransitie. Bijvoorbeeld door de RES onderdeel te maken van een schoolles. Of op het werk, zodat de energietransitie tastbaar wordt. Zo brengen we samen de RES in stroomversnelling!

De jeugd is de toekomst

Een deel van de studerende en werkende jongeren in de regio wil actief deelnemen aan de RES, op een manier die goed past bij hun eigen kennisniveau en vaardigheden. Veel jongeren volgen een studie of werken bij een innovatief bedrijf. Al doende leren zij over de nieuwste inzichten, technologieën en duurzame oplossingen. Of ze passen de kennis toe tijdens stages, minors, scripties, afstudeeronderzoeken of, zoals beginnend professionals, in het bedrijfsleven. Jongeren zijn zeer gemotiveerd. En met hun up-to-date kennisniveau en frisse energie helpen ze de energietransitie graag een stap verder.

Centrale rol voor jongeren

JongRES pleit ervoor om jongeren een centrale rol te geven bij de ontwikkeling en uitvoering van de RES. Want de gemaakte beslissingen van vandaag zijn bepalend voor onze toekomst: hoe wij met elkaar wonen, werken, hoe we reizen en ontspannen. De vraag van veel jongeren luidt alleen: waar kunnen we nu precies beginnen? Wat kunnen wij bijdragen aan de realisatie van de energietransitie?

Energietransitie als onderdeel van je werk

Kijk je naar de uitvoeringsfase dan zijn er de komende tijd (veel) “gouden handjes en slimme koppen” nodig.  Daar willen we aan bijdragen. Daarom brengt JongRES MRE jongeren graag in contact met overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Er liggen volop kansen: voor zowel werkgevers als voor de jongeren zelf. Met stages, onderzoeken, traineeships of banen. Mogelijk kunnen werkende jongeren in het bedrijfsleven al actief meedoen in de uitvoering als Energieadviseur, Financieel adviseur, Technisch Uitvoerder of in de kennisdeling met gemeenten.

Samen aan de slag

De ervaring leert dat werken aan concrete projecten jongeren het gevoel geeft dat zij serieus genomen worden en deel uitmaken van “de oplossing” voor het klimaatprobleem. Wie weet, wanneer we de energie van jongeren weten te koppelen aan de concrete uitdagingen van vandaag en morgen, kunnen we de energietransitie mogelijk een flinke versnelling geven.

Heb je een concreet idee vanuit jouw gemeenten of werkgever of een initiatief voor samenwerking met jongeren? Wij hebben talenten achter de hand. Neem contact op met JongRES MRE via mre@jongresnederland.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen