Kabinet stelt extra middelen beschikbaar voor verduurzaming van woningen en gebouwen

28-09-2021
599 keer bekeken

Het kabinet meldt in de miljoenennota 6,8 miljard euro extra uit te geven aan klimaatmaatregelen. De middelen zullen in 2022, 2023 en 2024 beschikbaar gaan komen.

Isoleren
Het kabinet heeft 514 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nationaal isolatieprogramma dat erop gericht is versnelling aan te brengen in het isoleren van woningen. Dit geld is er voor zowel koop- als huurhuizen en speciaal bedoeld voor het verbeteren van huizen die nu nog een slechte energieprestatie hebben. Daar is met goede isolatie veel winst mee te behalen. Bewoners worden daarom bij het nemen van isolatiemaatregelen verder ondersteund, bijvoorbeeld met vouchers.

Hybride warmtepomp
Voor hybride warmtepompen trekt het kabinet 288 miljoen euro uit. Een hybride warmtepomp is een cv-installatie die zowel via gas als via elektriciteit warmte kan produceren. Door deze combinatie kan het huis op een meer duurzame en efficiënte manier worden verwarmd. De cv-ketel hoeft alleen bij te springen als het buiten heel koud is of als er warm water nodig is in de badkamer en keuken. De hybride warmtepomp is voor veel situaties een goede stap op weg naar aardgasvrij.

Maatschappelijk vastgoed 
Daarnaast wordt 525 miljoen euro vrijgemaakt voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Dit geldt wordt gebruikt om de verduurzaming van zowel rijksvastgoed (bijvoorbeeld gebouwen van politie, justitie en defensie), als ander maatschappelijk vastgoed (bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen) een impuls te geven.

SDE++
Er gaat 3 miljard euro extra naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Ook krijgen mkb-ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken meer belastingvoordelen.

Verdere ondersteuning
Tenslotte wordt in de miljoenennota in 2022 70 miljoen euro voor gemeenten ter beschikking gesteld om hen tegemoet te komen met de uitvoeringskosten van het Klimaatakkoord. Zo’n 20 miljoen euro van dit bedrag is beoogd voor het werk aan de Regionale Energiestrategieën.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen