Brabantse woningen zijn lek

15-06-2021
787 keer bekeken

In veel Brabantse huizen vliegt de energie letterlijk het dak uit. Dit blijkt uit het kennis- en leertraject Thuis energie besparen doe je zo van de provincie. In vijf gemeenten, waaronder Eindhoven, Veldhoven en Laarbeek, zijn veelvoorkomende woningen uitgebreid onderzocht op hun energieprestaties.

 

Energiedeskundige Lars Boelen

‘Huisfluisteraar’
Dertig Brabantse koopwoningen worden uitgebreid onder de loep genomen door energiedeskundige (“huisfluisteraar”) Lars Boelen. Met een blaastest en warmtebeeldcamera’s spoort hij alle lekken en kieren in de huizen op. Hij bekijkt het energieverbruik, de luchtdichtheid en de isolatie. De resultaten zijn verrassend. De daken en kozijnen blijken vrijwel zonder uitzondering zo lek als een mandje. Als het buiten waait, vliegt de warme lucht in de huizen meerdere keren per uur naar buiten.

Kennis- en leertraject
Het onderzoek is opgezet door het kennis- en leertraject Thuis energie besparen doe je zo van het programma Sociale Innovatie in de Energietransitie van de provincie Noord-Brabant en Enpuls. De deelnemende gemeenten willen weten hoe mensen in beweging komen als ze de juiste inzichten krijgen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van de woningen, maar ook naar woonwensen, comfort en gezondheid. Met het verkregen inzicht zijn de bewoners in staat om zelf een plan op te stellen waarmee ze hun woning stap voor stap energiezuinig kunnen maken.

Veldhoven
In de Veldhovense wijk Heikant-oost zijn twee woningen onderzocht, gebouwd in de jaren tachtig. Het blijkt dat in dit type huizen een paar grote energielekken zitten. De gemeente Veldhoven en Veldhoven Duurzaam presenteren de resultaten van het onderzoek aan de wijkbewoners tijdens een online bijeenkomst op maandag 21 juni om 20.00 uur. De inwoners krijgen op deze avond een goede indruk wat ze zelf (of samen) kunnen doen om hun woning te verbeteren. Het gaat immers om woningtypen die veel in de wijk voorkomen. Een collectieve aanpak van deze problemen door de bewoners ligt voor de hand. Ook is het mogelijk om meer woningen te onderzoeken om zo een beter beeld te krijgen van de grootste winstpakkers in de wijk. Inwoners van Heikant-Oost kunnen zich hier opgeven voor het webinar opgeven.

Laarbeek
Laarbeek staat nog aan het begin van het kennis- en leertraject. Eind juni worden vijf huishoudens geselecteerd om samen met de gemeente en de twee lokale duurzaamheidsclubs aan de slag te gaan. Enthousiasme om het verhaal te delen staat hierin centraal, omdat ook in Laarbeek veel nadruk wordt gegeven aan communicatie. De hoop is dat veel meer inwoners door dit traject een inzicht krijgen in wat het betekent om duurzaam te wonen.

Meer informatie
Meer informatie over Thuis energie besparen doe je zo is te vinden op Energiewerkplaatsbrabant.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen