Werkgroep Besparing deelt plannen om slim energie te besparen

06-05-2021
672 keer bekeken

Op 20 april hield de werkgroep Besparing een webinar over besparingsplannen voor wonen & bedrijven. Doel was de laatste ontwikkelingen te delen en input op te halen bij ambtenaren uit Metropoolregio Eindhoven om de 8 oplossingsgerichte Wonen modules verder aan te scherpen.

Vervolgens presenteerde projectleider Jaap Rieter de modules tijdens het portefeuillehoudersoverleg (PoHO) op 28 april.

Gerichte intiatieven voor verschillende doelgroepen
Toen Jaap Rieter vijftien maanden geleden lid werd van de werkgroep Besparing vielen hem twee dingen op. ‘Vaak wordt er vanuit de overheid en veel andere aanbieders gezegd: dit is ons zonnepalenaanbod en dat is goed voor iedereen. Of je nu in een huurflat woont of eigenaar bent van een  vrijstaande woning.’ De werkgroep wilde dit anders doen en analyseerde de verschillende middelen en doelgroepen. Belangrijk is de behoeften van de verschillende doelgroepen te leren kennen. ‘In de MRE regio heb je bijvoorbeeld veel technische mensen. Door hun werk bij Philips, ASML of VDL hebben zij vaker behoefte aan technische informatie over zonnepanelen. Bewoners van huurwoningen zijn weer vaker gevoeliger voor een economische prikkel. Tegelijkertijd zie je ook een groep inwoners die steeds meer duurzame keuzes maakt door bijvoorbeeld het huis te isoleren, vaker gebruik maken van elektrische vervoersmiddelen en minder vlees eten.’ Met gerichte initiatieven voor verschillende doelgroepen wil de werkgroep inwoners activeren, in beweging brengen en bewust maken dat duurzaamheid bij het leven hoort. 

De Groene Zone, energieloket, e-coaches en een duurzame wijkaanpak
Tijdens het webinar presenteerde de werkgroep de 8 verschillende bespaarmodules op het gebied van Wonen. Ze vroegen de aanwezigen: ‘Als jij morgen met 1 of meerdere van deze modules in jouw gemeente aan de slag kan gaan, welke zou je dan kiezen?’ Een snelle rondvraag wees uit dat de voorkeuren uitgingen naar: ‘De Groene Zone’, het  energieloket, de inzet van energiecoaches en de duurzame wijkaanpak. Maar ook de andere modules werden gewaardeerd . Voor Jaap bevestigt dit het belang van een de lokale en doelgroepgerichte aanpak. ‘Wanneer je huurders wil aanzetten tot een duurzame gedragsverandering, dan moet je hen bewust maken van de toegevoegde waarde. Een energiecoach kan hen op een empathische manier overtuigen om te kiezen voor kleine duurzame oplossingen. Met simpele oplossingen zoals het aanbrengen van een tochtstrip of het terugzetten van de thermostaat om 23:00 uur bespaar je toch snel 5 euro per maand op je gasrekening. Het energieloket is eerste “duurzame verzamelplaats” waar mensen terecht kunnen met al hun vragen, voor tips en acties in hun omgeving.’

Snel resultaat door slim besparen
De besparingsplannen werden niet alleen goed ontvangen door de deelnemers van het webinar. De conclusies van het webinar presenteerde de werkgroep tijdens het portefeuillehoudersoverleg (PoHo) op 28 april. Jaap benadrukt: ‘Als een van de weinige regio’s hebben wij een werkgroep Besparing. Vaak zie je dat de energietransitie tot een hoop discussie leidt over bijvoorbeeld grootschalige opwek en de plek waar windmolens moet komen. Door hele simpele besparingsoplossingen vanaf vandaag te realiseren, kunnen wij inwoners van onze gemeenten inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Aan de ene kant werken we aan het beleid van de toekomst en aan de andere kant gaan we vanaf vandaag door slim besparingen ook dingen doén.

En dat wat we nu al besparen, hoeven we in de toekomst ook niet op te wekken!’

 

Webinar gemist? De presentatie met daarin de plannen van de werkgroep Besparing kunt u hier nalezen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen