In Corona-lockdown toch volle zalen voor digitale jongerenparticipatie met Jong RES MRE

05-01-2021
1507 keer bekeken

Dertig jongeren richtten op 14 december tijdens de eerste activiteit van Jong RES Metropoolregio Eindhoven het Zuidoost-Brabantse landschap opnieuw in. Online kwamen ze samen om met een serious game verschillende dorpen en steden in Zuidoost-Brabant van een groen elektriciteitsnetwerk te voorzien.

Dit is jullie toekomst

Voorafgaand aan de game gaf adviseur RES in de gemeente Eindhoven Bas Driessen, de noodzaak van discussie over de regionale energiestrategie onder jongeren aan: “De RES gaat over jullie toekomst. Laat je vooral horen!”. En dat is precies wat de Brabantse jongen hebben gedaan tijdens de serious game!

WeEnergy: the game

Iedere deelnemer nam een rol op zich, om zo de lokale bevolking, de planeet, producent, netbeheerder en de betaalbaarheid te vertegenwoordigen. In een dorp als Maarheeze of Gemert, waar niet heel veel inwoners zijn en er veel agrarische grond ter beschikking is, kwamen de deelnemers redelijk snel tot een compromis. Er werd ook opgemerkt dat het toch mooi zou zijn als het in het echt ook zo makkelijk ging, dat je met een klik op de knop overal zonnepanelen zou hebben.

Uitdaging van Eindhoven

In een stad als Eindhoven werd de discussie lastiger, en werd het moeilijker om tot een overeenkomst te komen. Een van de laatste gebieden in de stad die niet bebouwd is zou een mooie plek kunnen vormen voor een zonnenpark, maar dat kan eigenlijk toch niet, dat zijn de Genneper parken! En hoe moet je de balans op het energienetwerk goed houden als alle daken in de stad vol liggen met zonnepanelen, bij gebrek aan plek voor biomassa? Dit gaf aanleiding tot een belangrijk inzicht: “Het is een probleem dat de dorpen de klap van de stad moeten opvangen. Daar ligt een uitdaging.”

 

Oplossingen

Er werden interessante oplossingen gevonden, zoals een windmolenpark in een maisveld wat gebruikt kan worden voor biomassa, of het besparen van energie waardoor er minder productie van groene stroom nodig is, en dus minder omgeving aantast.

Volgende Jong RES activiteit

De eerste activiteit van Jong RES MRE was gezien het enthousiasme tijdens het spel en de interessante discussies in ieder geval een succes, en we hopen zoveel mogelijk deelnemers terug te zien bij onze volgende activiteit! Ben jij onder de 35 jaar en wil je meedoen? Neem dan contact op met Jong RES MRE

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Adres

Metropoolregio Eindhoven
Raiffeisenstraat 18
5611 CH Eindhoven
040-259 4594

Logo

 

 

Cookie-instellingen