Terugblik Kennissessie (natuur-inclusieve) Grootschalige Opwek

13-02-2025
68 keer bekeken

Op donderdag 6 februari 2025 vond de Kennissessie (Natuur-inclusieve) Grootschalige Opwek plaats. De bijeenkomst, gehouden in BCN Eindhoven, stond in het teken van zon-PV en natuur-inclusief ontwikkelen, met als doel kennisdeling en het verkennen van gezamenlijke aanpakken.

De middag werd geopend door wethouder Hetty van der Hamsvoort, die het belang onderstreepte van samenwerking en kennisuitwisseling om de ambities rondom duurzame energieopwekking te realiseren. Ze benadrukte het belang van deze bijeenkomsten.

“We krijgen het RES-bod van onze regio waarschijnlijk niet gerealiseerd, en dat is een probleem. Daarom is het belangrijk dat we kijken naar wat wél kan en dat we écht praktisch aan de slag gaan. De problematieken zijn in iedere gemeente anders, dus dit vraagt ook om diverse aanpakken.”

 

Stappenplan voor zon-PV projecten
Vervolgens presenteerde Gerrie Fenten, thematrekker Fysieke Leefomgeving NPRES, onder andere een concept-stappenplan voor grootschalige zon-PV projecten. Daarnaast adviseerde ze de gemeenten om een heldere omgevingsvisie te ontwikkelen. “Het laaghangend fruit hebben we al geplukt, dus we moeten kijken naar andere manieren. Waarbij je soms ook met elkaar moet optrekken”. Aansluiten op de presentatie werden ideeen opgehaald voor verdiepingssessies. Daarbij werd o.a. gesproken over participatie/lokaal eigendom/publiek ontwikkelbedrijf, de veranderende businesscase rond zon-PV en de koppeling vraag-opwek (energie delen).

Natuur-inclusief ontwikkelen
Femke Dingemans en Luc Spiegels van de Brabantse Milieufederatie (BMF) namen de deelnemers mee in de principes van natuur-inclusief ontwikkelen. Ze gingen in op de integratie van natuur-inclusiviteit in beleid en vergunningverlening, de rol van gemeenten, en de financiële aspecten zoals de SDE++ subsidie en het kwaliteitsbudget voor 2025. Dit bood waardevolle inzichten in de haalbaarheid en implementatie van natuur-inclusieve maatregelen binnen duurzame energieprojecten. “Er is zóveel informatie beschikbaar. We hadden best een hele dag kunnen vullen met het zenden van informatie, maar wij zijn juist benieuwd naar de informatie die jullie concreet nodig hebben”

Interactieve werksessies: Praktische toepassingen en uitdagingen
In het interactieve deel van de middag gingen de deelnemers in kleinere groepen aan de slag. Tijdens deze sessie werden lokale toepassingen verkend, mogelijkheden voor een uniforme aanpak besproken en hulpvragen geïnventariseerd. De resultaten hiervan werden plenair teruggekoppeld, waarbij waardevolle inzichten en gedeelde uitdagingen naar voren kwamen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een vooruitblik op de beoogde Community of Practice. Deze moet een platform bieden voor verdere samenwerking en kennisdeling tussen gemeenten en andere betrokken partijen

Al met al was de bijeenkomst een inspirerende en productieve middag, waarin stappen zijn gezet om natuur-inclusieve ontwikkeling binnen grootschalige duurzame energieopwekking verder vorm te geven.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen