Publieksmonitor Klimaat en Energie

10-12-2024
98 keer bekeken

Uit onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid positief staat tegenover het nemen van maatregelen door de overheid om klimaatverandering tegen te gaan. Dit en meer uitkomsten van het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction staan in 'Publieksmonitor Klimaat en Energie 2024'.

In opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) heeft Motivaction International B.V. een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders naar hun kennis, houding en gedrag op het gebied van energie en klimaat.

Het kabinet wil dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 is teruggebracht met ten minste 55% ten opzichte van 1990. In 2050 moet er vrijwel geen enkele uitstoot meer zijn.

Deze maatregelen hebben gevolgen voor bedrijven, overheden en burgers. Om effectief te zijn is het onder meer nodig dat er draagvlak is bij Nederlanders voor beleidsmaatregelen en dat zij bereid en in staat zijn in hun dagelijks leven mee te gaan in de transitie. Dit onderzoekt de Rijksoverheid sinds 2019 in de Publieksmonitor Klimaat en Energie en sinds 2023 jaarlijks. Dit rapport betreft de meting van 2024.

De resultaten van de monitor zullen op de volgende wijzen worden toegepast:

  • Ontwikkeling/bijsturing van de communicatiestrategie over klimaat en energie en input voor publiekscampagnes, zoals ‘Zet ook de knop om’;
  • Optimaliseren van de communicatie gericht op de diverse publieksgroepen;
  • Input voor zowel nieuw beleid als het bijstellen van bestaand beleid.

Op het gebied van 'algemeen klimaatbewustzijn' zijn de volgende conclusies getrokken:

  • Nederlanders vinden dat dringend verandering dient te komen op de thema’s ‘wonen’, ‘gezondheids- en ouderenzorg’ en ‘immigratie en integratie’. De thema’s ‘klimaat’, ‘natuur en milieu’, ‘energie’ krijgen van hen minder prioriteit.
  • Hoewel Nederlanders andere thema’s belangrijker vinden, maakt een kleine meerderheid zich wél zorgen over klimaatverandering, de huidige toestand van het klimaat en de wereld die zij achterlaten aan toekomstige generaties.
  • Vier op de tien zijn van mening dat de mens nog op tijd is om iets te doen tegen of onze leefstijl aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, twee op de tien geloven hier niet (meer) in.
  • Als de aarde verder opwarmt, denken Nederlanders dat we in eigen land vooral te maken krijgen met meer hitte in steden, meer wateroverlast en watertekort (in de zomer).
  • Nederlanders overschatten het aandeel duurzame energie in ons totale energieverbruik in Nederland sterk: zij denken gemiddeld dat dit 34% is, terwijl het in werkelijkheid de helft (17%) is.

Bekijk de hele rapportage van Publieksmonitor Klimaat en Energie hier!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen