Van wethouder naar programmanager: Remy Meijers stelt zich voor

Ingrid Verhagen 22-09-2022
1505 keer bekeken

Zijn naam is Remy Meijers. Met de nadruk op ‘y’, daar hechtten zijn ouders veel waarde aan. Voor ons is hij per 1 september de inhoudelijk programmamanager voor de RES MRE. Remy stelt zich voor.

Tot mei van dit jaar was ik wethouder in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Hier woon ik samen met mijn vrouw Marie-Hélène. Onze drie jongvolwassen dochters zijn uitgevlogen, maar we hebben nog vier schapen en een kat, dus helemaal leeg is ons nest niet. Van huis uit ben ik opgeleid tot historicus in de richting internationale betrekkingen. Ik heb zelfs nog les gehad van Maarten van Rossem. Daarna ben ik een andere richting ingeslagen. Ik heb nog marketing gestudeerd, journalistiek gedaan en via een omweg belandde ik eind jaren 90 in de IT. Al snel bleek dat mijn talent lag bij het aansturen en managen. Zo liep ik de techneuten ook niet in de weg.

Mooiste hondenbaan

In 2012 werd ik weer via een twist wethouder in mijn eigen gemeente. Mijn belangrijkste portefeuilles waren Duurzaamheid, Energietransitie en het Sociaal Domein. In deze rol gaf ik mede vorm aan de RES van Zuid-Limburg. Ik ben er trots op dat we in tien jaar tijden van 0 naar iets behoorlijks goeds zijn gegaan. Daar hebben we met z’n allen veel tijd en geld in geïnvesteerd. Na 10 jaar wethouderschap maakte ik voor mezelf de beslissing om iets anders te gaan doen. Dat deed ik met mijn hoofd, niet met mijn hart. Ik zeg altijd ‘wethouderschap is de mooiste hondenbaan die je kunt hebben’. De afgelopen jaren stond ik 24/7 aan. Ik was zes dagen per week van huis en holde van vergadering naar vergadering. Zat ik eindelijk thuis op de bank, dan maalde er nog van alles door mijn hoofd. Je probeert het voor iedereen goed te doen, maar dat lukt niet altijd. Ik informeerde mijn partij dat ik ging stoppen. Zo konden zij een goede opvolger zoeken en ik een nieuwe uitdaging.

Flinke opgave geeft energie

Wat voor mij vaststond is dat ik maatschappelijk betrokken wilde blijven. Bij voorkeur op het gebied van de energietransitie en duurzaamheid. Nadat ik was afgeschakeld van mijn intense tijd als wethouder, had Stantec een mooie uitdaging voor me. Inhoudelijk programmamanager voor de RES in Metropoolregio Eindhoven. Wat me direct aansprak is de grote ambitie van deze regio. Het opwekken van 2 Terawattuur (TWh) is een flinke opgave. Alleen regio’s met heel veel ruimte voor windmolens zitten eigenlijk hoger (enige uitzondering: Rotterdam-Den Haag). Wat mij ook energie geeft zijn de werkgroepen. Hierin wordt niet alleen gekeken naar hoe we zoveel mogelijk kunnen besparen, maar ook naar technologische vernieuwingen. Dat kan natuurlijk ook niet anders in deze innovatieve regio!

IJkpunt: voortgangsrapportage

Als programmamanager ben ik voorzitter van werkgroeptrekkersoverleg. Onze grootste uitdaging op dit moment is zorgen dat we een goed monitoringsysteem krijgen. Hoever staan we met het opwekken van die 2 TWh? Wat hebben we al gedaan met de warmteopgave en wat moeten we nog doen? En dat geldt ook voor participatie en besparing. Begin volgend jaar moeten we een nieuwe voortgangrapportage opleveren. Dat is het grote ijkpunt. Die moet ik opstellen, waarbij ik voortbouw op het werk van mijn voorganger Roland Roijackers, en uiteraard sterk afhankelijk zal zijn van de input van de werkgroepen en van alle andere betrokkenen.

Transitie maken we samen

Mijn eerste maand zit er bijna op. Ik heb deze eerste periode gebruikt om veel gesprekken te voeren en te inventariseren waar we staan. Wat mij opvalt is de enorme betrokkenheid bij alle partijen. Deze regio staat bekend als de intelligentste van Nederland. Ik dacht: eens kijken of dat waar is. Na mijn introductieperiode kan ik dit volmondig beamen. En ze is niet alleen intelligent, ze is ook zeer ambitieus. Dat gaat ons enorm helpen in deze transitie.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen